Bulgaristan Cenaze Nakil İşlemleri
Bulgaristan cenaze nakil işlemleri için belli prosedürler mevcuttur. Türkiye’de vefat eden Bulgaristan vatandaşlarının kendi ülkelerine ya da yurt dışında defnin gerçekleşeceği başka bir ülkeye nakledilebilmesi için resmi makamlardan bazı belgelerin temin edilmesi gereklidir. Bulgaristan cenaze işleri için öncelikle yapılması gereken vefat eden kişi için ölüm belgesi almaktır. Ölüm belgesinin tanzim edilmesi vefatın gerçekleştiği yere göre değişiklik göstermektedir. Bulgaristan vatandaşının ölümü evde doğal nedenler ile gerçekleşti ise bağlı bulunan belediye aranarak tabip talebinde bulunulur. Eve gelen tabip tarafından kişi kontrol edilerek ölüm teyit edilir ve ölüm belgesi düzenlenir. Hastanede doğal nedenler ile vefat eden kişi için ise hastane doktoru tarafından ölüm belgesi tanzim edilir. Eğer ölüm adli olay sebebi ile gerçekleşti ise ölüm belgesi ilgili Cumhuriyet Savcılığı tarafından düzenlenir. Cenaze incelemede bulunmak için Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı ise ölüm belgesi bahse konu kurum tarafından verilir.
Bulgaristan Cenaze Nakil İşlemleri Belgeleri
Ölüm belgesinin tanzim edilmesinden sonra ilgili birim tarafından ölümün gerçekleştiği ilçe nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Bulgaristan cenaze nakil işlemleri için gerekli olan Formül C (çok dilli ölüm belgesi) ölüm bildiriminden sonra, nüfus müdürlüğünden temin edilmektedir. Ölüm ve Formül C belgesinin temin edilmesinden sonra belediyeden yol izin belgesi alınması gereklidir. Yol izin belgesi cenazenin taşınması ve yurt dışına çıkışı için gereli olan belgeler arasında yer almaktadır. Cenazenin Bulgaristan’a nakli için tahnit işlemlerinin de yapılmış olması gereklidir. Yapılan işlem tutanak altına alınarak rapor hazırlanmalıdır. Tahnit işlemi cenazenin temizlenmesi ve ilaçlanması işlemidir. Gerekli belgelerin temini sonrasında Bulgaristan konsolosluğu cenaze için vefat eden kişiye ait konsolosluk onay belgesi vermektedir.
Bulgaristan'a cenaze nakil işlemleri için buraya kadar belirtilen tüm belgelerin eksiksiz ve doğru olarak elde edilmesi zorunludur. Vefat eden kişinin cenazesi Bulgaristan’a karayolu ya da havayolu ile gönderilebilir. Havayolu ile nakil işlemini gerçekleştirebilmek için bazı şartların sağlanması gereklidir. Öncelikle yurt dışı cenaze nakline uygun tabut seçimi yapılmalıdır. Cenazenin kurşun, metal çinko ya da sağlam bir ahşap tabuta konmuş olması gereklidir. Aynı zamanda çuval/kanvas örtüyle sıkı bir şekilde sarılmış olmalıdır. Bulgaristan cenaze işleri kapsamında tabutun kötü koku ve sızıntı yapmayacak biçimde paketlenmesi gereklidir. Vefat nedeni bulaşıcı hastalık ise tabutun kabul aşamasında kesinlikle lehim yapılmış, sıkı bir şekilde kapatılmış ve sızdırmazlığın sağlanmış olması gereklidir.
Vefat eden Bulgaristan vatandaşı kişinin cenaze nakli için havayolu şirketleri tarafından ölüm belgesi ve Türkçe tercümeli konsolosluk onayı istenmektedir. Bahse konu belgelerin cenaze teslimi ile beraber havayolu şirketine teslim edilmesi gereklidir. Ayrıca havayolu şirketleri tarafından cenazenin yurt dışına gönderilmesinde refakatçi bilgileri talep edilmektedir. Refakatçi bulunmuyor ise gönderilen ülkede cenazenin kimin tarafından teslim alınacağına dair bilgilerin havayolu şirketlerine verilmesi zorunludur. Cenazenin yurt dışına nakli için aynı zamanda gümrük müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Gümrük Müdürlüğü Tarafından İstenen Belgeler
- Ölüm belgesi (Bulaşıcı hastalık olup olmadığı belirtilmesi gerekmektedir)
- Formül C (çok dilli ölüm belgesi)
- Yol izin belgesi
- Tahnit raporu
Yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte eksiksiz bir şekilde gümrük müdürlüğüne başvurulmalıdır. Karayolu ile yapılan cenaze nakillerinde de yukarıdaki belgelerin sınır gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi gereklidir. Bulgaristan'a cenaze nakil işlemleri için yapılması gerekenler özet olarak, vefat durumuna göre ilgili makamdan ölüm belgesi, nüfus müdürlüğünden formül C, bağlı bulunan belediyeden yol izin belgesi, tahnit işlemlerine ait rapor alınmalıdır. Bulgaristan konsolosluğu cenaze için onay belgesi tanzim etmekte olup bahse konu belge de temin edilmelidir. Bulgaristan cenaze nakil işlemleri havayolu ile gerçekleştirilecek ise gerekli belgeler havayolu şirketi ve havalimanında bulunan gümrük müdürlüğüne sunulmalı karayolu ile nakil sağlanacak ise sınır gümrük müdürlüğüne evraklar ibraz edilmelidir.
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Edirne Başkonsolosluğu
- Bursa Konsolosluğu
- Turistik Vize
- Ticari Vize
- Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Transit Vize
- Bulgaristan'da Temsilciliği Olanlara D Vizesi
- Bulgaristan Öğrenci Vizesi
- Aile Birleşimi
- Aile Birleşimi / Oturumu Olan Kişilerin Eş ve Çocuklarına
- Bulgaristan'da Şirket Sahibi Olanlar
- 1951 - 1978 Yılları Göçmenlerine D Vizesi
- Bulgaristan Vize İşlemleri
- Bulgaristan Oturum İzni
- Bulgaristan D Vizesi
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Emeklilere Bulgaristan D Vizesi
- Yabancıların Türkiye'de Oturum İzni
- Bulgaristan Vatandaşlığı
- Bulgaristan Vatandaşı Nasıl Olunur?
- 1951 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlık Hakkı
- 1978 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- 1989 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- Yatırım Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- 18 Yaşının Altındakilere Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı
- Bulgaristan Cenaze Nakil İşlemleri
- Погребални процедури в България
- Bulgaristan Pasaportu E-Randevu
- Bulgaristan Pasaportu
- Vize Başvuru Formu
- Bulgaristan Vizesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Türkiye Burgaz Başkonsolosluğu
- Türkiye Filibe (Plovdiv) Başkonsolosluğu
- Türkiye Sofya Büyükelçiliği
- Konsolosluğun Görevleri
- Konsolosluğun Temsilcilikleri
- Bulgaristan Konsolosluk Hizmetleri
- Bulgaristan Liçna Karta
- Bulgaristan Kayak Turları
- Bulgaristan Vergi Kanunu
- Yatırım Teşvikleri
- Hakkımızda
- Bulgaristan Otobüs Seferleri
- Bulgaristan Uçak Seferleri